Przedstawiam Wam nasz niedzielny obiad. Na bogato, bo okazja była szczególna. Janek biegł w Półmaratonie Warszawskim i poszło mu świetnie.
Nareszcie nie obawiam się smażenia steków i chętnie korzystam z każdej sposobności, by je przyrządzić. Tym bardziej, że Emilka, która niewiele rzeczy jada, steki uwielbia! Do steków dzieci zjadły delikatne ziemniaki piure, a dorośli aromatyczne piure z marchwi, z dodatkiem świeżego imbiru. Były też chrupiące warzywa, krótko smażone na niewielkiej ilości oliwy.

Wspaniałą wołowinę QMP dostałam w prezencie, za który bardzo dziękuję 🙂

Polecamy winoPolecamy wino: Do steku z wołowiny proponujemy szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon i Syrah. Będzie to połączenie delikatności mięsa z ostrzejszym charakterem wina. Dobrym wyborem będzie także wino z Toskanii (szczep Sangiovese) czy argentyński Malbec. Intrygujące może okazać się Primitivo. Ze względu na szczególna okazję, piliśmy 15-letnie Amarone, które także było fantastycznym wyborem.

Steki z piure z marchwi i chrupiącymi warzywami

Steki z chrupiącymi warzywami i aromatycznym puree z marchwi

  • 700 g krzyżowej QMP
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Chrupiące warzywa:

  • cukinia
  • papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 300 g fasolki szparagowej – ugotowanej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Piure z marchwi:

  • 3-4 marchewki
  • łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru

Piure z marchwi. Marchewki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości. Przestudź lekko i zmiksuj z wodą z gotowania na gładkie piure. Na patelnię wlej oliwę, dodaj obrany i posiekany imbir oraz czosnek. Smaż przez około minutę na średnim ogniu, a następnie dodaj zmiksowaną marchew, sok z cytryny i chilli. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

Chrupiące warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Cukinię pokrój w ćwierćplasterki, a paprykę w paski. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę oraz cukinię i smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolkę i smaż aż wszystkie składniki będą ciepłe i lekko zrumienione.

Steki. Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry grubości 2-3 cm. Natrzyj oliwą i układaj na mocno rozgrzanej patelni. Smaż 2 minuty, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze 1-3 minut, aż mięso będzie miało odpowiedni stopień wysmażenia [klik]. Usmażone mięso przełóż na ogrzany talerz, przykryj folią aluminiową i poczekaj kilka minut, aż z powrotem wchłonie wszystkie soki.

Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 1Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 2Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 3Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 4Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 6Steki z piure z marchwi i chrupiącymi warzywami 7Steki z puree z marchwi i chrupiącymi warzywami 0

Tagi: , , , , , , , , , ,