W tym temacie jestem początkująca, ale chętnie podzielę się z Wami wrażeniami z mojego pierwszego w życiu żurku na własnym zakwasie 🙂 Bardzo prosty przepis znalazłam w blogu Gotuję bo lubię. Trochę go zmodyfikowałam, biorąc z innych przepisów to, co mi odpowiadało. Polecam początkującym i zapominalskim, którzy o zakwasie przypominają sobie dopiero w okolicach Triduum Paschalnego 😉 Wystarczą 2-3 dni, aby uzyskać własny zakwas. Jeśli wolisz żur w kolorze białym (nie brązowym), to użyj do zakwasu białej mąki żytniej (nie razowej).
A może zamiast żurku wolisz barszcz biały albo barszcz czerwony z kiszonych buraków?
Żurek domowy
Na zakwas:
- pół szkl mąki żytniej razowej – ja zmieliłam ziarno żyta w Thermomix’ie 🙂
- skórka z kromki chleba razowego (w wielu przepisach nie występuje, więc pewnie można nie dodawać)
- 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szkl wody
Na żurek:
- biała kiełbasa
- zakwas na żurek
- marchewka
- pół małej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- majeranek
- sól, pieprz
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Wszystkie składniki zakwasu wymieszaj w słoiku lub w garnku glinianym i odstaw na 2-3 dni. Z własnego doświadczenia stwierdzam, że parapet kuchenny nie jest ciepłym miejscem o tej porze roku 😉
Na patelni zeszklij na oliwie posiekana cebulę i 2 ząbki czosnku (można ten krok pominąć i nie dodawać tych składników). W 2,5 l wody ugotuj kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa (łącznie z zeszkloną cebulą i czosnkiem). Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj zakwas (radzę dodać cały płyn i odrobinę mąki z zakwasu i ocenić gęstość) i posiekany trzeci ząbek czosnku i chwilę pogotuj. Następnie dodaj śmietanę zahartowaną odrobiną gorącego wywaru. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.
Tagi: cebula, chleb razowy, czosnek, jajka, kiełbasa, liść laurowy, majeranek, mąka żytnia, marchewka, pietruszka, Thermomix, Wielkanoc, zakwas
OmatkooranyoOluśojej, od dwóch tyg chodzi za mną żurek, taki uch, tłuściutki, kwaskowaty, słonawy, z kiełbaską, z jajeczkiem, ze wszystkim co trzeba!!!
i pupsko, zakwasu nie mam, nawet butelkowego NIGDZIE nie znalazłam… GRRR!!!
a może ja bym od Ciebie jednak ciut zakwasu wydębiła..? 🙂
Gosiaczku, wpadaj po zakwas! I rób żurek domowy 🙂
Witam.
Należy chyba dodać, że woda ma być przegotowana?
Skórkę dodaje się by przyspieszyć fermentację, mozna ją zastąpić na przykład odrobiną zakwasu…
Jackii, ja daję wodę przefiltrowaną i podgrzaną (niegotowaną).
[…] Wielkanoc musi być żurek lub biały barszcz. Przepis na żurek przedstawiałam Wam kilka lat temu, więc teraz czas na barszcz. Podstawowa różnica między nimi […]
[…] zainteresują Cię również przepisy na żurek lub barszcz […]
Kusisz… Tylko nie mogę żyta, ale chyba mam razową mąkę ryżową, też działa.
Mogę zastartować zakwas sokiem ogórkowym? Bakteria w zasadzie ta sama…
Jasne! Nie próbowałam prowadzić zakwasu na mące ryżowej i soku z ogórków kiszonych, ale powinno się udać 🙂 Daj znać! Jestem bardzo ciekawa.