Wykombinowałam szybką sałatkę z tego, co znalazłam w lodówce. A ponieważ wyszła pyszna, to koniecznie muszę uwiecznić ten przepis. Od czasu do czasu mam wielką chęć na kabanosy. Nie spodziewałam się, że tak smacznie połączą się z aksamitnym awokado. Goryczka cykorii tworzy fajny kontrast i urozmaicenie w sałatce.
Sałatka z awokado, cykorią i kabanosem
[1 porcja]
- garść liści roszponki
- pół awokado
- łyżka soku z cytryny
- mała cykoria
- kabanos
- 50 g mozzarelli twardej lub z zalewy
- 2 łyżki oliwy, u mnie bazyliowa
- sól, pieprz
Liście roszponki umyj i osusz. Cykorię pokrój na centymetrowe kawałki, a następnie rozdziel liście, ale niedokładnie. Kabanos pokrój na półcentymetrowe kawałki. Awokado przekrój, usuń pestkę, nie obieraj. Nożem pokrój miąższ w kratkę i wyjmij za pomocą łyżki. Skrop sokiem z cytryny. Mozzarellę pokrój w kostkę o boku pół centymetra.
Wszystkie składniki sałatki, oprócz roszponki i oliwy, wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużym talerzu rozłóż wymieszane składniki i roszponkę. Skrop oliwą z oliwek. Podawaj natychmiast.
Tagi: awokado, cykoria, kabanosy, mozzarella, roszponka, sok z cytryny
Zdrowo i pysznie. Bardzo lubię takie sałatki
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie