Wykombinowałam szybką sałatkę z tego, co znalazłam w lodówce. A ponieważ wyszła pyszna, to koniecznie muszę uwiecznić ten przepis. Od czasu do czasu mam wielką chęć na kabanosy. Nie spodziewałam się, że tak smacznie połączą się z aksamitnym awokado. Goryczka cykorii tworzy fajny kontrast i urozmaicenie w sałatce.

Sałatka z awokado, cykorią i kabanosem

Sałatka z awokado, cykorią i kabanosem

[1 porcja]
  • garść liści roszponki
  • pół awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • mała cykoria
  • kabanos
  • 50 g mozzarelli twardej lub z zalewy
  • 2 łyżki oliwy, u mnie bazyliowa
  • sól, pieprz

Liście roszponki umyj i osusz. Cykorię pokrój na centymetrowe kawałki, a następnie rozdziel liście, ale niedokładnie. Kabanos pokrój na półcentymetrowe kawałki. Awokado przekrój, usuń pestkę, nie obieraj. Nożem pokrój miąższ w kratkę i wyjmij za pomocą łyżki. Skrop sokiem z cytryny.  Mozzarellę pokrój w kostkę o boku pół centymetra.

Wszystkie składniki sałatki, oprócz roszponki i oliwy, wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużym talerzu rozłóż wymieszane składniki i roszponkę. Skrop oliwą z oliwek. Podawaj natychmiast.

Sałatka z awokado, cykorią i kabanosem 000

Sałatka z awokado, cykorią i kabanosem

Tagi: , , , , ,