To jest pierwsza potrawa, która przyszła mi do głowy, kiedy myślałam o czymś prostym z jajek 🙂 Pyszna, łatwa do zrobienia, pożywna. Idealne weekendowe śniadanie. A jeszcze do tego użyłam nocnych bułeczek, których jestem teraz fanką 🙂
Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne
- bułka
- jajko
- masło
- plasterek szynki
- pieczarka
- ser żółty lub pleśniowy lub mozzarella – co masz pod ręką 🙂
- sól, pieprz
Piekarnik nastaw na 200°C z termoobiegiem. Umyj, obierz i pokrój pieczarkę na plasterki. Podduś na maśle przez kilka minut pod przykryciem. W tym czasie z bułki odetnij wierzch (kapelusz). Teraz wbij ostry nóż pionowo, tuż przy skórce i natnij miąższ dookoła. Łyżeczką podważ i wyjmij miąższ. Zachowaj ostrożność, żeby nie uszkodzić skórki. Wnętrze bułki posmaruj masłem. Włóż do środka trochę pokrojonej szynki i trochę pieczarek. Ostrożnie wlej surowe jajko. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż kawałeczki sera. Wstaw do piekarnika na jakieś 8 minut. Wyjmij, kiedy tylko białko się zetnie. Żółtko najlepsze jest w postaci płynnej. Proponuję podać taką grzankę na liściu sałaty, posypaną czymś zielonym.
Tagi: bułka, jajka, mozzarella, pieczarki, ser pleśniowy, ser żółty, szynka, Wielkanoc
[…] jak w przepisie na Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne. Posmaruj wnętrze bułki masłem. Wlej do środka jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. […]
[…] Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne Tagi: jajka, konkurs, Wielkanoc […]
[…] przepisy: jajko zapiekane w bułce, jajko zapiekane po […]