Szukając pomysłów na zdrowe i smaczne dania połączyłam dwa przepisy na zupy i stworzyłam własną wersję. Zupy z soczewicą są sycące i rozgrzewające, więc idealne na chłodniejsze jesienne dni. Tym razem wybrałam wersję z pieczoną dynią, którą przygotowuję prawie co tydzień, i z jarmużem, który wpadł mi w oko w sklepie. Dynia i jarmuż bardzo dobrze razem smakują, więc polecam Wam wypróbowanie tego połączenia.
Połączyłam przepis na zupę soczewicową od dietetyków z Centrum Vitalis z pomysłem na połączenie jarmużu z dynią od Karoliny.
Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem
[4 porcje]
- 100 g (6 łyżek) soczewicy, u mnie zielona
- 3 łodygi selera naciowego
- marchewka
- 200 g upieczonej dyni
- cebula
- mała szczypta ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- pół opakowania (2 duże garści) jarmużu
- dowolnie: płatki migdałów i jogurt naturalny
Dynię upiecz według przepisu.
Łodygi selera umyj i pokrój na plasterki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej połowę oleju i delikatnie podsmaż warzywa przez 2 minuty. Dolej wrzącą wodę tak, by sięgała około 2 cm ponad poziom warzyw. Dodaj soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Dodaj upieczoną dynię pokrojoną w kostkę, jarmuż porwany na kawałki i gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i ostrą papryką.
Na talerzu warto posypać zupę prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Tagi: cebula, czerwona soczewica, czosnek, dla zdrowia, dynia, jarmuż, marchewka, seler naciowy
Dynia i jarmuż. To jest ostatnio moje ulubione połączenie.
I tego połączenia nauczyłam się od Ciebie 🙂 Dzięki!
A to jeszcze nie jest moje ostatnie słowo w tym temacie.
Pychotka, właśnie ją zrobiłam, dodałam od siebie kurkumy i czerwonej papryki. Super!!
Lidia, samo zdrowie, a do tego jakie smaczne, prawda? 🙂 Kurkuma i papryka na pewno mi też by posmakowała tutaj 🙂