Szukając pomysłów na zdrowe i smaczne dania połączyłam dwa przepisy na zupy i stworzyłam własną wersję. Zupy z soczewicą są sycące i rozgrzewające, więc idealne na chłodniejsze jesienne dni. Tym razem wybrałam wersję z pieczoną dynią, którą przygotowuję prawie co tydzień, i z jarmużem, który wpadł mi w oko w sklepie. Dynia i jarmuż bardzo dobrze razem smakują, więc polecam Wam wypróbowanie tego połączenia.

Połączyłam przepis na zupę soczewicową od dietetyków z Centrum Vitalis z pomysłem na połączenie jarmużu z dynią od Karoliny.

Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem

Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem

[4 porcje]
  • 100 g (6 łyżek) soczewicy, u mnie zielona
  • 3 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • 200 g upieczonej dyni
  • cebula
  • mała szczypta ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • pół opakowania (2 duże garści) jarmużu
  • dowolnie: płatki migdałów i jogurt naturalny

Dynię upiecz według przepisu.

Łodygi selera umyj i pokrój na plasterki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.

W rondlu rozgrzej połowę oleju i delikatnie podsmaż warzywa przez 2 minuty. Dolej wrzącą wodę tak, by sięgała około 2 cm ponad poziom warzyw. Dodaj soczewicę i gotuj aż będzie miękka. Dodaj upieczoną dynię pokrojoną w kostkę, jarmuż porwany na kawałki i gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i ostrą papryką.

Na talerzu warto posypać zupę prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem 1

Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem 0

Tagi: , , , , , , ,