Mam słabość do tak przyrządzonej dyni. Jeśli nie próbowałaś nigdy, to koniecznie spróbuj. To lekka, soczysta i aromatyczna przekąska. Doskonała jako osobna potrawa lub jako dodatek do obiadu.
Wpis bierze udział w Festiwalu dyni.

Dynia pieczona

Dynia pieczona

  • dynia bez skóry, pestek i farfocli
  • sól morska
  • ząbek czosnku + odrobinka pieprzu kajeńskiego lub szczypta cynamonu + gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek

Dynię pokrój w grubą kostkę (o boku 3-4 cm) lub w plastry (grubości 1-2 cm). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej oliwą i posyp przyprawami. Możesz skropić odrobiną oliwy. Piecz w 200°C przez 20 minut. Po wyjęciu możesz skropić odrobiną oliwy (koniecznie z pierwszego tłoczenia na zimno).