Taka surówka jest świetnym dodatkiem do lekkiego letniego obiadu.
Połączenie rzodkiewki i ogórka jest chrupiące i soczyste jednocześnie. Koperek dodaje świeżości i aromatu. A oliwa sprawia, że danie jest smaczniejsze i zdrowsze, bo ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Surówka z rzodkiewki i ogórka
- pęczek rzodkiewek
- pół ogórka węża
- garść koperku
- kilka łyżek oliwy
- sól morska gruboziarnista, pieprz świeżo zmielony
Rzodkiewki, ogórka i koperek umyj i wysusz. Ogórka obierz. Z koperku oderwij cienkie gałązki, odrzucając grubsze łodygi, a następnie posiekaj.
Do malaksera włóż rzodkiewki i posiekaj na średnich obrotach, uważając aby nie zmiksować warzyw na papkę. Dodaj ogórka pokrojonego na kawałki i znowu zmiksuj na jeszcze mniejszych obrotach. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na najmniejszych obrotach w celu dokładnego wymieszania.
Tagi: koperek, ogórek, oliwa, rzodkiewki
Zostaw komentarz