Zapraszam dziś na tradycyjną kapustę zasmażaną, z dodatkiem cebuli i koperku. Jest bardzo smacznym dodatkiem i dobrze wypełnia zapotrzebowanie na witaminy 🙂 Lekkie zrumienienie nadaje jej wyrazistego smaku, a koperek sprawia, że kapusta jest bardziej aromatyczna. Opcjonalnie zamiast koperku można dodać kminek, który również nadaje potrawom aromatu i wspomaga trawienie.
Inspirowałam się przepisem Andrzeja Polana, z warsztatów „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Kapusta zasmażana z koperkiem
- pół główki średniej kapusty zielonej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- mała cebula
- pęczek koperku
- sól, pieprz świeżo zmielony
- ew. łyżka masła
Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze kilka minut. Podlej 2-4 łyżkami wody, jeśli trzeba. Smaż aż kapusta lekko się zrumieni. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj na koniec masło, poczekaj chwilę aż się roztopi i dokładnie wymieszaj.
Tagi: cebula, kapusta, koperek
kiedyś nie lubiłam dziś uwielbiam ale kiszoną nie świeżą jeszcze z grzybkami 🙂 pychotka 🙂
Kiszona jest chyba najzdrowsza 🙂 Ja też uwielbiam.
oj uwielbiam kapustę a taką młodą na zupkę lub surówkę ale muszę ograniczać kapustę właśnie dzisiaj będzie surówka z kiszonej kapusty
Ja teraz też często jem surówkę z kiszonej kapusty. Teraz jest najlepsza pora roku na tego typu surówki 🙂
kazda pora roku jest dobra!
może mało wiosennie i lekko, ale my uwielbiamy kapustę z grochem 😉
Kapusta z grochem kojarzy mi się z Wigilią 🙂 Może tęsknicie za Bożym Narodzeniem? 😉
Bardzo lubię:)
Wiosenko, ja też 🙂 Mam teraz szczególną ochotę na takie tradycyjne smaki.
Bardzo lubię kapustę z koperkiem:) Pyszna, wiosenna propozycja.
Majanko, no właśnie! Podświadomie przywołuję już wiosnę, choć się nad tym nie zastanawiam…
Pierwszy raz widzę przepis na kapustę bez gotowania (typowego zalej wodą i gotuj przez…) Aż jutro wypróbuję 🙂
Anna, jestem ciekawa, czy spodoba Ci się taka wersja 🙂