Oto kolejna propozycja błyskawicznej ciepłej przekąski. Tym razem odrobinę udoskonaliłam kształt tart, nacinając ciasto tam gdzie kończy się farsz.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z ciastem francuskim i wszystkich przepisów na tarty.
Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą
- ciasto francuskie
- 200 g małych pieczarek
- mozzarella z zalewy
- jajko
- oliwa
- sól
Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Tagi: ciasto francuskie, jajka, mozzarella, pieczarki, tarta
Kochana idziesz po złoto, jako mistrzyni przekąsek 🙂
Iwona, robię co mogę 😉