Ostatnie z serii szybkich minitart, które bardzo polubiłam. Pieczarki, pomidory suszone i łosoś wędzony nadają włoski klimat tej przekąsce. Podoba mi się też kolorystyka tych tart 🙂

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi

  • ciasto francuskie
  • 100 g małych pieczarek
  • 100 g łososia wędzonego
  • kilka suszonych pomidorów (w zalewie z oliwy)
  • kilka czarnych oliwek
  • mozzarella z zalewy
  • jajko
  • oliwa
  • sól

Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę, łososia na niewielkie kwadraty, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a oliwki na pół.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki, pomidory, oliwki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi 1Minitarty francuskie z pieczarkami, łososiem i pomidorami suszonymi 2

Tagi: , , , ,