Zanim skończy się sezon na truskawki, wypróbujcie ten przepis. Połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami, to klasyka, o której warto pamiętać. Jadłam to ciasto zarówno na ciepło, jak i schłodzone w lodówce. W obu wersjach smakuje świetnie. Na upały oczywiście polecam ciasto z lodówki 🙂
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
- pół kg truskawek
Kruchy spód:
- 240 g mąki
- 100 g masła, najlepiej zamrożonego
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- 75 ml (1/3 szkl) wody
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Budyń waniliowy:
- 2 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kruchy spód. Masło zmiksuj na średnich obrotach na kawałki o średnicy pół centymetra. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na niskich obrotach. Szybko wyrób ciasto, rozwałkuj i przełóż na blachę (o dnie w rozmiarze A4). Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.
Budyń waniliowy. W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem i cukrami. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Lekko przestudzony budyń wylej na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki truskawki.
Kruszonka. Zmiksuj wszystkie składniki kruszonki i wysyp ją równomiernie na ciasto. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 180°C aż kruszonka ładnie się zrumieni, co zajmie około 30-40 minut.
Powyżej widać ciasto pokrojone po schłodzeniu, poniżej – ciasto pokrojone na ciepło.
Tagi: dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, mąka ziemniaczana, mleko, truskawki
Ale pyszne ciacho:)
Wiosenko, to prawda 🙂
Ciasto przepyszne:) polecam na zimno:)
Ewelina, w upał koniecznie na zimno 🙂
CUDOWNE CIASTO NAJLEPSZE JAKIE KIEDYKOLWIEK ZROBIŁAM. RODZINA ZADOWOLONA. POZDRAWIAMY Z PEŁNYMI BRZUSZKAMI
Klaudia, bardzo się cieszę 🙂 Może w takim razie przejrzysz inne moje przepisy na ciasta lub desery?