Zanim skończy się sezon na truskawki, wypróbujcie ten przepis. Połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami, to klasyka, o której warto pamiętać. Jadłam to ciasto zarówno na ciepło, jak i schłodzone w lodówce. W obu wersjach smakuje świetnie. Na upały oczywiście polecam ciasto z lodówki 🙂

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

  • pół kg truskawek

Kruchy spód:

  • 240 g mąki
  • 100 g masła, najlepiej zamrożonego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 75 ml (1/3 szkl) wody

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Budyń waniliowy:

  • 2 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Kruchy spód. Masło zmiksuj na średnich obrotach na kawałki o średnicy pół centymetra. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na niskich obrotach. Szybko wyrób ciasto, rozwałkuj i przełóż na blachę (o dnie w rozmiarze A4). Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

Budyń waniliowy. W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem i cukrami. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Lekko przestudzony budyń wylej na upieczony kruchy spód. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki truskawki.

Kruszonka. Zmiksuj wszystkie składniki kruszonki i wysyp ją równomiernie na ciasto. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 180°C aż kruszonka ładnie się zrumieni, co zajmie około 30-40 minut.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 1Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 2Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 3Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 0

Powyżej widać ciasto pokrojone po schłodzeniu, poniżej – ciasto pokrojone na ciepło.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 00

 

Tagi: , , , ,