Zupa z pieczonej dyni to jedna z moich ulubionych zup. Dynia po upieczeniu jest delikatna i słodka. Można ją upiec z aromatycznymi ziołami i czosnkiem – wtedy trzeba się powstrzymywać przed zjedzeniem całej prosto z blachy.
Moja zupa z pieczonej dyni jest bardzo aromatyczna, wzbogacona rozmarynem, czosnkiem, duszoną cebulką i kurkumą. A na wierzchu rządzą podsmażone kurki. Taką właśnie zupę zjedliśmy na niedzielny obiad. Była pyszna! A jednocześnie lekka. Świetny początek dobrego obiadu <3
Zupa z pieczonej dyni z kurkami
[4 porcje]
Pieczona dynia:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- sól
- kilka ząbków czosnku – nieobranych, może być nawet cała główka czosnku
Zupa z pieczonej dyni:
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki pasty bulionowej, najlepiej domowej
- pół litra wody – lub więcej, jeśli wolisz rzadszą zupę
- ew. sól, pieprz do smaku
- 1/4 szkl płatków migdałów
Kurki:
- 2 garście kurek
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pieczona dynia. Dynię pokrój na kawałki, obierz i pozbaw farfocli oraz pestek. Przełóż ją na blachę, polej oliwą, posyp posiekanym rozmarynem i solą. Wymieszaj, dołóż ząbki czosnku (nieobrane) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 40 minut.
Zupa z pieczonej dyni. Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Dodaj dynię, czosnek wyciśnięty ze skórek, kurkumę. Oddzielnie wymieszaj pastę bulionową i pół litra wody. W malakserze zmiksuj płatki migdałów na mąkę, dodaj pół szklanki wody i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach. Do garnka dodaj wymieszany bulion oraz przygotowane mleko migdałowe wraz z pulpą z migdałów. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj 15 minut. Zestaw z ognia i odczekaj kilka minut, aż zupa leciutko przestygnie. Ostrożnie zmiksuj ją na krem, uważając aby nie poparzyć się gorącą zupą.
Kurki. Grzyby dokładnie oczyść, większe przekrój na części. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i duś przez kilka minut na małym ogniu. Następnie zwiększ ogień, dodaj kurki i smaż kilka minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem – jeśli trzeba – ponownie podgrzej zupę. Nakładaj na talerze, a na wierzchu układaj smażone kurki.
Inne zupy z dyni:
Zupa z pieczonej dyni i papryki
Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry (+film)
Pomarańczowo-kokosowa zupa z dyni
Zupa dyni podana z karmelizowanym porem
Tagi: cebula, czosnek, dla zdrowia, dynia, kurki, kurkuma, migdały, oliwa, pasta bulionowa, rozmaryn
Wow. U nas dziś też dyniowa ale prz3dszkola miksowanie dodałam kaszę jagłaną 4 latka i 7 miesięczna córeczka są zadowolone.
Lubię kaszę jaglaną. Pewnie mi też posmakowałaby taka wersja <3
pycha! 🙂