Na dobry początek tygodnia polecam rozgrzewającą zupę. Warzywa po upieczeniu nabierają szczególnego aromatu. Zimny ser feta przyjemnie kontrastuje z gorącą zupą. Słoneczne barwy dodatkowo rozgrzewają 🙂

Zupa z pieczonej dyni i papryki

Zupa z pieczonej dyni i papryki

  • 1 kg dyni
  • 2 papryki w różnych kolorach (u mnie żółta i czerwona)
  • cebula, u mnie czerwona
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 100 g sera typu feta

Dynię obierz ze skóry, wytnij farfocle i pestki. Pokrój na duże kawałki, np. o szerokości 5 cm.  Papryki pokrój na kilka mniejszych kawałków, usuń pestki i białe części.

Na dno formy wlej oliwę, ułóż dynię i paprykę. Przykryj papierem lub matą do pieczenia. Piecz w 200°C przez 50 minut. Jeśli lubisz warzywa przyrumienione, odkryj je na ostatnie 15 minut pieczenia. Na dnie naczynia powinno się zebrać sporo soku, który wypłynął z dyni.

Upieczone warzywa i cały płyn z dna przelej do garnka. Odczekaj kilka minut aż wszystko przestygnie i zmiksuj. Ja część warzyw wcześniej wyjmuję, kroję w kostkę i dodaję do zmiksowanej zupy. Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj trochę wrzątku lub bulionu warzywnego. Dodaj przyprawy, pamiętając, że ser feta jest dość słony. Jeśli trzeba, ponownie podgrzej zupę. Podawaj z serem feta pokrojonym w w kostkę.

Zupa z pieczonej dyni i papryki 1Zupa z pieczonej dyni i papryki 00

Zupa z pieczonej dyni i papryki

Tagi: , , , ,