Na dobry początek tygodnia polecam rozgrzewającą zupę. Warzywa po upieczeniu nabierają szczególnego aromatu. Zimny ser feta przyjemnie kontrastuje z gorącą zupą. Słoneczne barwy dodatkowo rozgrzewają 🙂
Zupa z pieczonej dyni i papryki
- 1 kg dyni
- 2 papryki w różnych kolorach (u mnie żółta i czerwona)
- cebula, u mnie czerwona
- 4 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz świeżo mielony
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 100 g sera typu feta
Dynię obierz ze skóry, wytnij farfocle i pestki. Pokrój na duże kawałki, np. o szerokości 5 cm. Papryki pokrój na kilka mniejszych kawałków, usuń pestki i białe części.
Na dno formy wlej oliwę, ułóż dynię i paprykę. Przykryj papierem lub matą do pieczenia. Piecz w 200°C przez 50 minut. Jeśli lubisz warzywa przyrumienione, odkryj je na ostatnie 15 minut pieczenia. Na dnie naczynia powinno się zebrać sporo soku, który wypłynął z dyni.
Upieczone warzywa i cały płyn z dna przelej do garnka. Odczekaj kilka minut aż wszystko przestygnie i zmiksuj. Ja część warzyw wcześniej wyjmuję, kroję w kostkę i dodaję do zmiksowanej zupy. Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj trochę wrzątku lub bulionu warzywnego. Dodaj przyprawy, pamiętając, że ser feta jest dość słony. Jeśli trzeba, ponownie podgrzej zupę. Podawaj z serem feta pokrojonym w w kostkę.
Tagi: cebula, dynia, feta, papryka, pieprz kajeński
DYNIA!
a na drugie pieczeń z karczku w marynacie z nalewki z ratafii plus żurawina i gozdziki 🙂
Wow! Ślinka już mi leci 🙂
Dla mnie to jedno z odkryć roku
Bardzo mnie to cieszy! Ja warzywa uwielbiam 🙂
Z fetą, mniam 🙂
Evitaa, bardzo lubię dodatek fety do zup warzywnych 🙂
ja dodaję dużo imbiru i chili, gdzie się da i gdzie tylko pasuje 🙂
Rzeczywiście, zimą te przyprawy powinny być często używane. Dziś planuje zupę z soczewicy, więc chili pewnie użyję 🙂
Do soczewicy kminek pasuje swietnie 🙂
O, o kminku nie pomyślałam, a lubię bardzo. Zaraz wyjmę, żeby nie zapomnieć o tym pomyśle. Dzięki!
Świetna jesienna zupka, nic tylko brać się za jej zrobienie 🙂
Kulinarny Zenit, w takim razie czekam na Twoje wrażenia z przygotowania i degustacji 🙂