Zupę soczewicową można przygotować na wiele sposobów. Zdecydowałam się na wersję z mlekiem kokosowym i ostrą curry. Jest sycąca i rozgrzewająca. Bardzo smaczna. Na pewno wypróbuję też inne wersje, szczególnie tą podpowiedzianą przez Iwonę, z dużą ilością cynamonu i pomidorkami cherry.
Zupa soczewicowa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- marchewka
- pietruszka
- pół łyżeczki ostrej pasty curry
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kminku
- kilka kulek kolendry
- 2 szkl brązowej soczewicy
- sok z połowy cytryny
- czosnek niedźwiedzi
- 330 ml mleka kokosowego
Warzywa umyj i obierz. Czosnek i cebule posiekaj, marchewkę i pietruszkę pokrój na plastry. Pokrojone warzywa przełóż do garnka o grubym dnie i duś na oliwie przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. Dodaj rozgniecioną kolendrę, cynamon, kminek i dolej litr wrzątku. Wsyp soczewicę i gotuj 25 minut. Dodaj czosnek niedźwiedzi, mleko kokosowe, sok z cytryny, wymieszaj, zdejmij z ognia. Nalej zupę na talerze, na środek nałóż łyżkę jogurtu naturalnego i kilka listków natki.
[Zupa soczewicowa bez mleka kokosowego – podana z jogurtem]
Tagi: cebula, cynamon, czosnek, czosnek niedźwiedzi, jogurt naturalny, kminek, kolendra, marchewka, mleko kokosowe, natka pietruszki, oliwa, pasta curry, pietruszka, soczewica, sok z cytryny
Dziś też robię soczewicową.:)
Majanko, a ja muszę kolejną zrobić, bo sporo przepisów na soczewicowe poznałam 🙂
Oooooo 🙂 też ciekawa i konieczna do zrobienia 🙂
Iwona, to teraz umawiamy się, że Ty robisz moją, a ja robię Twoją 🙂
Taka dobra wyszła ta zupa, że czuję potrzebę wypróbowania innych przepisów na soczewicową 🙂