Zupę soczewicową można przygotować na wiele sposobów. Zdecydowałam się na wersję z mlekiem kokosowym i ostrą curry. Jest sycąca i rozgrzewająca. Bardzo smaczna. Na pewno wypróbuję też inne wersje, szczególnie tą podpowiedzianą przez Iwonę, z dużą ilością cynamonu i pomidorkami cherry.

Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • marchewka
  • pietruszka
  • pół łyżeczki ostrej pasty curry
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kminku
  • kilka kulek kolendry
  • 2 szkl brązowej soczewicy
  • sok z połowy cytryny
  • czosnek niedźwiedzi
  • 330 ml mleka kokosowego

Warzywa umyj i obierz. Czosnek i cebule posiekaj, marchewkę i pietruszkę pokrój na plastry. Pokrojone warzywa przełóż do garnka o grubym dnie i duś na oliwie przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. Dodaj rozgniecioną kolendrę, cynamon, kminek i dolej litr wrzątku. Wsyp soczewicę i gotuj 25 minut. Dodaj czosnek niedźwiedzi, mleko kokosowe, sok z cytryny, wymieszaj, zdejmij z ognia. Nalej zupę na talerze, na środek nałóż łyżkę jogurtu naturalnego i kilka listków natki.

Zupa soczewicowa 0[Zupa soczewicowa bez mleka kokosowego – podana z jogurtem]

Zupa soczewicowa 00

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,