Własny zakwas na żurek jest zawsze najlepszy! Można w nim regulować ilość składników aromatycznych, według własnych upodobań. A żurek na takim zakwasie smakuje wyśmienicie! I miło jest mieć świadomość, że wszystkiego doglądało się osobiście. Mój zakwas zawiera standardowe „zupowe” dodatki – ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą ilość czosnku. Jednak nie obawiajcie się, w całej zupie ten kwaśny i wyrazisty smak znacznie złagodnieje i będzie idealny.
Jeżeli macie zakwas żytni chlebowy, to produkcja zakwasu na żurek będzie jeszcze szybsza i łatwiejsza. Jeżeli nie macie zakwasu chlebowego, to można spróbować dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Taki sok też przyspieszy i ułatwi zakwaszenie, ale wniesie specyficzny posmak, który być może nie każdy zaakceptuje.
Zakwas na żurek
[ powstanie około 300 ml zakwasu]
- pół szkl mąki żytniej pełnoziarnistej – u mnie żurkowa, typ 1200
- łyżka zakwasu żytniego (chlebowego) – nie jest konieczny, ale przyspiesza powstanie zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szkl wody
Czosnek rozgnieć, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wodę podgrzej do temperatury około 37 stopni – ma być ciepła, ale nie gorąca.
Do litrowego słoika lub naczynia kamionkowego włóż wszystkie składniki. Wymieszaj, nałóż pokrywkę, ale nie zakręcaj szczelnie. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Raz na dobę przemieszaj.
Spróbuj czy zakwas rzeczywiście jest kwaśny. Jeśli nie, poczekaj jeszcze jeden dzień.
Po tym czasie zakwas zużyj do przygotowania żurku lub wstaw do lodówki. Można go przechowywać przez 2 tygodnie.
Zobacz też:
Barszcz z buraków świeżych i kiszonych
Tagi: czosnek, liść laurowy, mąka żytnia, Wielkanoc, zakwas, ziele angielskie
Thank you for this recipe well needed!!’
You welcome! 🙂