Własny zakwas na żurek jest zawsze najlepszy! Można w nim regulować ilość składników aromatycznych, według własnych upodobań. A żurek na takim zakwasie smakuje wyśmienicie! I miło jest mieć świadomość, że wszystkiego doglądało się osobiście. Mój zakwas zawiera standardowe „zupowe” dodatki – ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą ilość czosnku. Jednak nie obawiajcie się, w całej zupie ten kwaśny i wyrazisty smak znacznie złagodnieje i będzie idealny.

Jeżeli macie zakwas żytni chlebowy, to produkcja zakwasu na żurek będzie jeszcze szybsza i łatwiejsza. Jeżeli nie macie zakwasu chlebowego, to można spróbować dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Taki sok też przyspieszy i ułatwi zakwaszenie, ale wniesie specyficzny posmak, który być może nie każdy zaakceptuje.

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

[ powstanie około 300 ml zakwasu]
  • pół szkl mąki żytniej pełnoziarnistej – u mnie żurkowa, typ 1200
  • łyżka zakwasu żytniego (chlebowego) – nie jest konieczny, ale przyspiesza powstanie zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szkl wody

Czosnek rozgnieć, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wodę podgrzej do temperatury około 37 stopni – ma być ciepła, ale nie gorąca.

Do litrowego słoika lub naczynia kamionkowego włóż wszystkie składniki. Wymieszaj, nałóż pokrywkę, ale nie zakręcaj szczelnie. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Raz na dobę przemieszaj.

Spróbuj czy zakwas rzeczywiście jest kwaśny. Jeśli nie, poczekaj jeszcze jeden dzień.

Po tym czasie zakwas zużyj do przygotowania żurku lub wstaw do lodówki. Można go przechowywać przez 2 tygodnie.

Zakwas na żurek

 

Zobacz też:

Żurek wegański Żurek wegański

Żurek na zakwasie Żurek na zakwasie

Biały barszcz Barszcz biały

Zakwas etapy: głodny, dokarmiony, pracujący Zakwas żytni

Barszcz z kiszonych buraków na sposób mojej mamy Barszcz z buraków świeżych i kiszonych

Barszcz z kiszonych buraków Barszcz z buraków kiszonych

Tagi: , , , , ,