Pytacie mnie o przepisy z gotowania z szefem kuchni Knorra. Przedstawiam Wam jeden z hitów (w zasadzie były tam same hity). Uwielbiam pieczoną dynię, więc smak tej zupy mogę opisać w jeden tylko sposób: cudowny 🙂 Lekko pikantna, z imbirem i curry, złagodzona mlekiem kokosowym. Sycąca, bo z kawałkami kurczaka. Autorem przepisu jest Piotr Murawski. Ja wprowadziłam swoje drobne modyfikacje – zgodnie z naszymi upodobaniami i zawartością lodówki 🙂




Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym

  • 500 g dyni – upieczonej razem ze skórą
  • oliwa z oliwek do smażenia (nie musi być z pierwszego tłoczenia)
  • ząbek czosnku
  • pół średniej cebuli
  • odrobina pieprzu kajeńskiego
  • 2 Bulionetki drobiowe KNORR
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 piersi kurczaka (jedna podwójna)
  • pęczek bazylii
  • sok z cytryny
  • 50 g świeżego imbiru
  • pół łyżeczki curry w proszku



W garnku zagotuj litr wody z dwiema Bulionetkami. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dołóż do garnka i gotuj 4 minuty. Upieczoną dynię obierz i pokrój w kostkę. W drugim garnku podsmaż posiekane cebulę i czosnek oraz starty imbir. Dodaj dynię, curry i pieprz kajeński. Dolej przygotowany bulion i mleko kokosowe. Gotuj 20 minut, a potem zmiksuj. Tuż przed podaniem dodaj do zupy ugotowane mięso, sok z cytryny (do smaku|) i pokrojoną bazylię.


Tagi: , , , , , , , , , ,