Przypomniało mi się, że kiedyś moja mama podawała czerwony barszcz w towarzystwie ziemniaków pure, podanych na oddzielnym talerzu. Postanowiłam wypróbować ten sposób podania przy chłodniku. Kiedy niespodziewanie za oknem robi się chłodno, taka wersja zupy z botwinki jest dla mnie idealna. Ziemniaki z masłem oczywiście 🙂 Może i nie do końca zdrowo, ale za to jak smacznie!

Podobne przepisy: chłodnik z botwinki. Przejrzyj wszystkie przepisy z botwinką.

Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure

Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure

  • pęczek botwinki
  • pęczek dymki
  • łyżka soku z cytryny
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • pół kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W średnim garnku zagotuj litr wody, dodaj sól i sok z cytryny. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w plastry, a twarde łodygi na małe kawałki. Dodaj do wrzącej wody i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście botwinki (ja daję tylko część liści) i gotuj jeszcze 10 minut. Lekko przestudź, wymieszaj z jogurtem i dopraw solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki odcedź, ugnieć lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Nałóż na talerz. Chłodnik podaj w misce.

Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure

Tagi: , , , , ,