Pierwsze z win od Pago de Cirsus – kupaż Syrah, Tempranillo i Merlot a całość starzona w beczce
W kieliszku wino o wiśniowej barwie
W nosie czerwony owoc ze słodkimi nutami. Tak więc mamy wiśnię, porzeczkę, jest i delikatnie słodka żurawina. Gdyby chcieć operować jakimiś przykładami, to byłby to cukierek mon cheri czy nalewka z wiśni. Zaznaczam, że moje porównania absolutnie nie ujmują temu winu. Czuć także 14% alkoholu, więc dobrym rozwiązaniem będzie otworzenie tego wina na dwa kwadranse przed podaniem
W ustach na początku lekka słodycz, która przy końcu zamienia się w gorzkość. Garbnikowe, dobra kwasowość. Bardzo przyjemne przypalenie
Podałbym je do drobiu, pasty w sosie bolońskim, schabu w sosie grzybowym czy schabu ze śliwką
Tagi: potrawa do wina
Zostaw komentarz