Zapraszam na pyszne ciasteczka bez mąki i cukru. Zdrowe, delikatnie słodkie, bo słodzone tylko daktylami. Miękkie i delikatne. Bardzo łatwe do formowania, ponieważ surowa masa ma konsystencję podobną do plasteliny. Do ich przygotowania wykorzystałam zmiksowane migdały, z których wcześniej przygotowałam mleko migdałowe. A zamiast jajek użyłam świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Masę można śmiało próbować przed pieczeniem. Gdyby się okazało, że jest dla Was za mało słodka, to można dodać więcej daktyli lub trochę miodu.

Wegańskie ciastka owsiane

Wegańskie ciastka owsiane

  • pulpa z 1 szkl migdałów – namoczonych i zmiksowanych, np. z produkcji mleka migdałowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 6 daktyli
  • 1 szkl płatków owsianych
  • mała szczypta soli

Siemię lniane zmiksuj na proszek lub zmiel w młynku. Do malaksera lub miski włóż siemię, pulpę z migdałów, wiórki kokosowe, posiekane daktyle, sól, płatki owsiane i wszystko zmiksuj lub wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha i się nie klei, dodaj 1-2 łyżki wody.

Nabieraj masę łyżką i formuj niewielkie kulki, lekko je spłaszczając. Układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą teflonową. Piecz w 190°C bez termoobiegu przez około 15 minut.

Wegańskie ciastka owsiane bez cukru 1Wegańskie ciastka owsiane bez cukru 2Wegańskie ciastka owsiane bez cukru 0

Tagi: , , , , , ,