Spaghetti z sosem bolońskim, to klasyk, który lubi większość naszych gości, także dzieci. Warto je mieć w swoim repertuarze. Sos boloński bazuje na mięsie, ale ma też w składzie niewielkie ilości różnych warzyw, które dodają aromatu. Warto dodać do gotowania trochę wina. Idealnie byłoby to samo wino podać w kieliszkach. Bardzo lubię do sosów pomidorowych dodawać trochę mleka. Tym razem jednak nie dodawałam, ze względu na alergię gości.

Polecamy winoPolecamy wino: do sosu bolońskiego polecamy wina takie jak Chianti, Rioja, czy ze szczepu Shiraz lub Zinfandel (Primitivo). My do tego dania podawaliśmy także Viu Manent Carmenere oraz Embruix de Vall Llach.

Spaghetti z sosem bolońskim

Spaghetti z sosem bolońskim

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 100 g boczku wędzonego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 ml gorącego bulionu wołowego – użyłam warzywnej pasty bulionowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie 100 ml mleka
  • sól morska i pieprz świeżo mielony
  • opcjonalnie oregano
  • parmezan do posypania

Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i posiekaj. Selera umyj i posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, przesuń je na bok i dodaj boczek. Obsmaż mieszając i dodaj mięso. Najlepiej podzielić je na 3 części i każdą posmażyć oddzielnie. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj wino, gotuj przez kilka minut.

Następnie dodaj przecier, koncentrat i kilka łyżek bulionu. Wymieszaj dokładnie, dodaj pozostały bulion, mleko, dopraw solą, pieprzem oraz oregano i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.

Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym al dente oraz z tartym parmezanem.

Spaghetti z sosem bolońskimSpaghetti z sosem bolońskim 1

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,