Jeżeli lubicie wegańską śmietanę z nerkowców, to powinien Wam również posmakować taki sos sałatkowy. Jest idealny do sałatek i jako sos majonezowy do różnych potraw. My dodawaliśmy taki sos do sałatki jarzynowej. Wegańskiej oczywiście, czyli bez jajek.
Jeżeli macie pod ręką wegańską śmietanę, to wykonanie sosu zajmie dosłownie pół minuty. Wystarczy wymieszać śmietanę z musztardą oraz sosem sojowym i gotowe.
Wegański sos sałatkowy
- pół szkl śmietany z nerkowców
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- ew. sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Zobacz też:
Twarożek wegański i mleko z nerkowców (+film)
Tagi: musztarda, nerkowce, sos sojowy
Skorzystalam z przepisu- pycha!
Lunami, bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał i sos posmakował 🙂 Mam na blogu więcej bezmlecznych przepisów – zachęcam Cię do poszukania innych, interesujących dla Ciebie. Szczególnie w ostatnich kilku miesiącach sporo potraw wegańskich się pojawiło 🙂