Jeżeli lubicie wegańską śmietanę z nerkowców, to powinien Wam również posmakować taki sos sałatkowy. Jest idealny do sałatek i jako sos majonezowy do różnych potraw. My dodawaliśmy taki sos do sałatki jarzynowej. Wegańskiej oczywiście, czyli bez jajek.
Jeżeli macie pod ręką wegańską śmietanę, to wykonanie sosu zajmie dosłownie pół minuty. Wystarczy wymieszać śmietanę z musztardą oraz sosem sojowym i gotowe.

Wegański sos sałatkowy

Wegański sos sałatkowy

  • pół szkl śmietany z nerkowców
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • ew. sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Wegański sos sałatkowy

 

Zobacz też:

Wegańska śmietana z nerkowców 4 Wegańska śmietana z nerkowców

Mleko z nerkowców i twarożek Twarożek wegański i mleko z nerkowców (+film)

Mleko migdałowe i twarożek Mleko migdałowe

Chrzan tarty domowy Chrzan domowy

Jaglany sernik krówkowy Jaglany sernik krówkowy

Tagi: , ,