Miałam wielką ochotę na tego typu sałatę. Lubię połączenie jabłka i orzechów. A jeśli dodamy do tego syrop klonowy i żurawinę, to robi się świątecznie, przytulnie i zdrowo jednocześnie. Sałatka jest soczysta za sprawą jabłka i chrupiąca dzięki orzechom.
Wpis bierze udział w akcjach: Zdrowo i dietetycznie oraz Karnawałowe przekąski.
Zimowa sałata z jabłkiem, żurawiną i orzechami
- mieszanka różnych sałat
- jabłko soczyste i twarde
- kilka orzechów pekan lub włoskich
- mała garść suszonej żurawiny
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżeczka syropu klonowego
Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Jabłka nie obieraj, pokrój w ósemki, a potem na kawałki. Orzechy posiekaj grubo. Wszystkie składniki wymieszaj.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, jabłka, orzechy, sałata, syrop klonowy, Walentynki, żurawina
Zostaw komentarz