Na dziś polecam lekką wiosenną sałatkę, która przyciągnie wzrok, zachwyci smakiem i nasyci. Liście cykorii dzielą sałatkę na ładne nieduże porcje. Na liściach ułożyłam różne warzywa, awokado i jajko. Zielony groszek nadaje soczystości, a rzodkiewka chrupkości. Listki kolendry i sok z limonki wnoszą wspaniałą świeżość i lekkość.
Wiosenna sałatka z soczystym groszkiem
- puszka Zielonego Groszku „Gotowane na Parze” Bonduelle
- 2 jajka
- awokado
- 3 rzodkiewki
- dymka
- łyżka liści kolendry
- cykoria
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz kolorowy
Sos. Wszystkie składniki sosu włóż do małego słoiczka, zakręć i potrząśnij kilka razy.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, dymkę posiekaj. Awokado pokrój na ćwiartki, pamiętając, że w środku jest duża pestka. Oddziel miąższ od skórki i pokrój ćwiartki w półksiężyce.
Oderwij kilka największych liści cykorii, umyj i osusz dokładnie. Ułóż je na półmisku, a następnie do każdego włóż kawałek awokado, groszek, dymkę, rzodkiewkę, polej sosem i dalej układaj jajko, listki kolendry oraz ponownie groszek. Na koniec znowu polej sałatkę sosem.
Tagi: awokado, Bonduelle, cykoria, dla zdrowia, dymka, groszek, jajka, kolendra, limonka, miód, rzodkiewki
Wyglada zachęcająco 🙂
A skad ten soczysty groszek w zimie??
A z puszki Bonduelle „Gotowane na Parze” 🙂
Czy z puszki taki soczysty i pelen witamin jest to watpie 😉
W wersji „Gotowane na Parze” jest soczysty i zawiera więcej witamin niż ten tradycyjny.
Oczywiście świeży groszek jest najzdrowszy i najsmaczniejszy 🙂 Tylko trzeba jeszcze trochę poczekać.