Ta sałatka ma specyficzny smak. Papryka pieczona jest delikatna i lekko „maślana”. Nie jestem wielbicielką takiej papryki, ale po dodaniu sera feta i doprawieniu, bardzo mi smakowała 🙂
Ten wpis bierze udział w akcji Bar sałatkowy.
Sałatka z pieczonej papryki i sera feta
- 2-3 papryki, najlepiej w różnych kolorach
- kostka sera typu feta
- 1-2 łyżki octu winnego
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Paprykę przekrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i włóż do naczynia żaroodpornego z 1 łyżką oliwy na dnie. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut, aż zmięknie. Wyjmij paprykę z piekarnika i pozostaw pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie pokrój ser feta w kostkę. Teraz możesz obrać paprykę ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z octem, oliwą, solą i częścią sera feta. Resztę sera rozłóż na wierzchu sałatki i posyp pieprzem.
Tagi: feta, ocet winny, papryka
Zostaw komentarz