Ostatnio często pytacie o zdrowe przepisy, które pomogą wrócić do szczupłej sylwetki przed latem. Proponuję taką kolorową, bardzo smaczną sałatkę, która dobrze nasyci. Bogactwo smaków zapewnia tu chrupiąca cieciorka połączona z grillowanym indykiem i grillowaną cukinią. Czosnek bardzo wzbogaca smak i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Rukola i pomidorki wnoszą do sałatki soczystość i świeżość.
Grillowany indyk na rukoli z chrupiącą cieciorką
- pół puszki cieciorki „Gotowane na Parze” Bonduelle
- średnia cukinia
- 200 g filetu z indyka lub kurczaka
- duża garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Filet z indyka pokrój w plastry grubości 3-4 mm, a cukinię – 2 mm. Smaż na patelni do grillowania – cukinię minutę z każdej strony, a indyka 2 minuty. Po smażeniu skrop plastry odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Do grillowanych plastrów cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego przestudzenia i każdy plaster indyka przekrój skośnie na 2-3 kawałki.
Do miski wlej oliwę i rozprowadź ją pędzelkiem kuchennym po wnętrzu naczynia. Delikatnie oprósz solą. Liście rukoli umyj, osusz i pozbaw zbyt długich ogonków. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj, aby zostały dokładnie obtoczone oliwą i solą.
Pomidorki przekrój na ćwiartki. W misce, w której podasz sałatkę, rozłóż rukolę, grillowane plastry indyka i cukinii, pomidorki oraz cieciorkę.
Tagi: Bonduelle, ciecierzyca, cukinia, czosnek, dla zdrowia, grill, pierś indyka, pomidorki koktajlowe, rukola
Bardzo smakowita 🙂
Evi, ta sałatka niby składa się z kilku składników, a jest tak bogata w smaki, że warto to sprawdzić doświadczalnie 😉