To jest przykład sałaty i sosu, jakie podaję w chłodniejsze dni. Na upalne lato zdecydowanie polecam teraz Sałatę z warzywami sezonowymi (pomysł przywieziony z Włoch). Obie te sałaty bazują na podobnych składnikach, ale ta jest zdecydowanie bardziej sycąca ze względu na dodatek jajka i sosu. Bardzo podoba mi się tutaj słodka nutka miodowa.
Ten wpis bierze udział w akcji Bar sałatkowy.
Chrupiąca sałata wiosenna z jajkiem
- główka sałaty
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- marchewka
- mozzarella
- 2 jajka
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szkl oliwy z pierwszego tłoczenia
Sałatę porwij delikatnie na mniejsze kawałki. Ogórka, marchewkę i mozzarellę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki, a jajka na ćwiartki. Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i energicznie potrząsaj słoikiem aż wszystko dokładnie się połączy. Warzywa i mozzarellę włóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Na wierzchu ułóż jajka.
Tagi: jajka, marchewka, miód, mozzarella, musztarda, ogórek, rzodkiewki, sałata
Zostaw komentarz