Czas na coś lżejszego! Pieczone warzywa to chyba moje ulubione danie. Dlatego chętnie próbuję kolejnych kombinacji. W tej wersji warzywa są pokrojone na niewielkie kawałki, ale nie rozdrobnione na pastę. Proponuję podać ja na tostach. Mogą wtedy stać się przekąską, dodatkiem do warzywnej zupy-krem lub do pieczonego mięsa.
Więcej przepisów na zdrowe posiłki oraz rady jak dbać o zdrowie znajdziecie na stronie flora.pl.
Tosty z pieczonymi warzywami
- ulubione pieczywo, np. chleb słonecznikowy
- Flora pro-activ
- kalafior
- brokuł
- pomidory
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- papryka żółta i zielona
- oliwa
- sól
- rozmaryn
- tymianek
Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, cebulę i pietruszkę obierz. Brokuła i kalafiora podziel na różyczki, marchewkę i pietruszkę przekrój na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w ósemki lub ćwiartki. Pomidory przekrój na pół, paprykę oczyść z pestek i jasnych błon i pokrój na ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wlej oliwę i ułóż warzywa. Na wierzchu skrop je oliwą. Wszystkie posyp solą morską, pomidory dodatkowo tymiankiem, a cebulę rozmarynem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez pół godziny. Na ostatnie 8 minut zdejmij folię, aby warzywa lekko się zrumieniły. Wyjmij blachę z piekarnika, poczekaj aż warzywa lekko przestygną i pokrój je.
Kromki chleba podpiecz w tosterze lub piekarniku (5-10 minut w 180 stopniach). Posmaruj je Florą pro-activ. Na wierzchu ułóż pokrojone warzywa.
Tagi: brokuły, cebula, chleb, kalafior, marchewka, oliwa, papryka, pietruszka, pomidory, rozmaryn, tymianek
Bardzo smakowite śniadanko:) pozdrawiam Oleńko:)
Jolu, ja je jadłam na obiad jako dodatek do zupy. Czasem też jadam takie na kolację. Na śniadanie jeszcze ich nie jadłam, ale oczywiście jak najbardziej pasują 🙂