Czas na coś lżejszego! Pieczone warzywa to chyba moje ulubione danie. Dlatego chętnie próbuję kolejnych kombinacji. W tej wersji warzywa są pokrojone na niewielkie kawałki, ale nie rozdrobnione na pastę. Proponuję podać ja na tostach. Mogą wtedy stać się przekąską, dodatkiem do warzywnej zupy-krem lub do pieczonego mięsa.

Więcej przepisów na zdrowe posiłki oraz rady jak dbać o zdrowie znajdziecie na stronie flora.pl.

Grzanka z pieczonymi warzywami

Tosty z pieczonymi warzywami

  • ulubione pieczywo, np. chleb słonecznikowy
  • Flora pro-activ
  • kalafior
  • brokuł
  • pomidory
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • papryka żółta i zielona
  • oliwa
  • sól
  • rozmaryn
  • tymianek

Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, cebulę i pietruszkę obierz. Brokuła i kalafiora podziel na różyczki, marchewkę i pietruszkę przekrój na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w ósemki lub ćwiartki. Pomidory przekrój na pół, paprykę oczyść z pestek i jasnych błon i pokrój na ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wlej oliwę i ułóż warzywa. Na wierzchu skrop je oliwą. Wszystkie posyp solą morską, pomidory dodatkowo tymiankiem, a cebulę rozmarynem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez pół godziny. Na ostatnie 8 minut zdejmij folię, aby warzywa lekko się zrumieniły. Wyjmij blachę z piekarnika, poczekaj aż warzywa lekko przestygną i pokrój je.

Kromki chleba podpiecz w tosterze lub piekarniku (5-10 minut w 180 stopniach). Posmaruj je Florą pro-activ. Na wierzchu ułóż pokrojone warzywa.

Tagi: , , , , , , , , , ,