Szparagi w cytrynowej cukinii to przepyszna przekąska. Dzięki niej przekonałam się, że surowe albo prawie surowe szparagi są jeszcze smaczniejsze niż te gotowane lub smażone. W tym wypadku szparagi zostały zawinięte w cieniutkie plastry cukinii, które wcześniej na krótko trafiły do cytrynowej marynaty. Piecze się takie szparagi tylko kilka minut, więc zachowują całą swoją jędrność i świeżość. Jest to doskonała przekąska na upalne dni. Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli już przekonasz się, że takie delikatnie pieczone szparagi są pyszne, to może kolejnym razem spróbujesz wersji bez pieczenia – zupełnie na surowo. Ja spróbowałam i od tej pory dorzucam surowe szparagi do sałatek. Wspaniale chrupią i orzeźwiają!
Pomysł na zawijanie szparagów w cukinię znalazłam na blogu Jadłonomia.
Szparagi zawijane w plastry cukinii
- pęczek zielonych szparagów – zobacz film jak kupić dobre szparagi
- mała cukinia
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- sól morska
- ew. kropla sosu tabasco
- ew. mała szczypta ziół prowansalskich
Cukinię umyj, osusz i pokrój obieraczką do warzyw na cienkie długie plastry.
W niewielkiej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz. Jeśli masz ochotę dodaj również Tabasco i zioła prowansalskie. Włóż do miski plastry cukinii, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Szparagi umyj, osusz, odkrój zdrewniałe końce, obierz od połowy długości (główek nie obieraj). Jeśli nie masz doświadczenia z przygotowaniem szparagów, obejrzyj ten film.
Przygotowane szparagi owijaj w zamarynowane plastry cukinii i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków.
Piecz w 180°C przez 5 minut. Zaraz po wyjęciu dopraw solą i pieprzem.
Tagi: cukinia, cytryna, oliwa, szparagi, tabasco, zioła prowansalskie
Zostaw komentarz