Szparagi w cytrynowej cukinii to przepyszna przekąska. Dzięki niej przekonałam się, że surowe albo prawie surowe szparagi są jeszcze smaczniejsze niż te gotowane lub smażone. W tym wypadku szparagi zostały zawinięte w cieniutkie plastry cukinii, które wcześniej na krótko trafiły do cytrynowej marynaty. Piecze się takie szparagi tylko kilka minut, więc zachowują całą swoją jędrność i świeżość. Jest to doskonała przekąska na upalne dni. Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli już przekonasz się, że takie delikatnie pieczone szparagi są pyszne, to może kolejnym razem spróbujesz wersji bez pieczenia – zupełnie na surowo. Ja spróbowałam i od tej pory dorzucam surowe szparagi do sałatek. Wspaniale chrupią i orzeźwiają!

Pomysł na zawijanie szparagów w cukinię znalazłam na blogu Jadłonomia.

Szparagi zawijane w plastry cukinii

Szparagi zawijane w plastry cukinii

  • pęczek zielonych szparagów – zobacz film jak kupić dobre szparagi
  • mała cukinia
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • ew. kropla sosu tabasco
  • ew. mała szczypta ziół prowansalskich

Cukinię umyj, osusz i pokrój obieraczką do warzyw na cienkie długie plastry.

W niewielkiej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz. Jeśli masz ochotę dodaj również Tabasco i zioła prowansalskie. Włóż do miski plastry cukinii, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

Szparagi umyj, osusz, odkrój zdrewniałe końce, obierz od połowy długości (główek nie obieraj). Jeśli nie masz doświadczenia z przygotowaniem szparagów, obejrzyj ten film.

Przygotowane szparagi owijaj w zamarynowane plastry cukinii i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków.

Piecz w 180°C przez 5 minut. Zaraz po wyjęciu dopraw solą i pieprzem.

Szparagi w cytrynowej cukinii 1Szparagi w cytrynowej cukinii 2Szparagi zawijane w plastry cukiniiSzparagi zawijane w plastry cukiniiSzparagi zawijane w plastry cukinii

Tagi: , , , , ,