Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.

Smak szparagów połączonych z gremoladą jest zaskakujący. Bardzo miłe doświadczenie 🙂

Szparagi z chrupiącą gremoladą

Szparagi z chrupiącą gremoladą

  • 300 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • pół cytryny do serwowania

Gremolada:

  • kromka suchego wiejskiego chleba
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce (mniej więcej 1/3 długości), obierz twardą skórkę. Rozłóż na pergaminie i wymieszaj z jedną łyżką oliwy. Chleb i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Szparagi posyp gremoladą i polej drugą łyżką oliwy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Podawaj z ćwiartką cytryny.

Tagi: , , , ,