Ten przepis bardzo mnie zaintrygował. Wykonałam i nie zawiodłam się. Powtarzałam już kilka razy i chyba prędzej skończą się szparagi, które należy podać do kurczaka, niż mi się znudzi ta potrawa 😉
Przepis znalazłam na stronie
Kwestia Smaku, którą bardzo polecam.

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczonaCytrynowy kurczak Nigelli, Kurczak w karmelu, Kurczak keczupowy dla dzieci.
Kurczak limonkowy

Limonkowy kurczak

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • limonka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • pieprz, sól

Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Dodaj miód, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę i 2 łyżki tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego). Marynatę wymieszaj i polej nią kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 35-40 minut w temperaturze 190°C, obracając co 10 minut. Po upieczeniu posyp kurczaka resztą tymianku (jeśli używasz świeżego, suszonym już nie posypuj).

Tagi: , , , , , ,