Taka przekąska jest wspaniała, pod warunkiem, że macie dostęp do na prawdę świeżych warzyw, bez sztucznych dodatków. Teraz można kupić właśnie takie dojrzałe, pełne smaku i chrupiące warzywa 🙂 Ja je uwielbiam! Oczywiście możesz tu użyć dowolnych warzyw, które lubisz. Mnie zainspirował cudownie chrupiący i ślicznie biały kalafior, który smakował podobnie jak kalarepka.
Świeże warzywa z dipami czosnkowym i musztardowo-miodowym
- kalafior
- burak miodowy (jest delikatniejszy niż zwykły)
- marchew
Dip jogurtowo-czosnkowy
- pół szkl jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
Dip musztardowo-miodowy
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki wody
Warzywa dokładnie umyj, marchewkę i buraka obierz i pokrój w słupki, kalafiora podziel na mniejsze cząstki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Składniki każdego dipu dokładnie wymieszaj.
Tagi: buraki, kalafior, marchewka, warzywa surowe
pysznie i jak zdrowo!
Paula, i właśnie o to mi się rozchodziło 🙂
nie wiem jak to sie stalo, ale swego czasu posmakowalo mi to strasznie…
Mężu, dobre jedzenie broni się samo 🙂
Olu, a ten kalafior to tak na surowo?
A dipy są bardzo dobre, lubię takie 🙂
Tastefully, właśnie chodzi o to, że tak 🙂 Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że można jeść surowego kalafiora. Wydawał mi się obrzydliwy w surowej postaci. Aż rok temu kupiłam kalafiora na moim ulubionym stoisku na targu w Warszawie. Nie pryskany, nie nawożony sztucznie. Był chrupiący i pachnący i… zamiast go ugotować, zjadłam całkiem sporo podczas dzielenia go na mniejsze części 🙂 Od tej pory jadam surowego kalafiora, ale tylko kupowanego na moim sprawdzonym stoisku. Jest chrupiący i lekko soczysty, smakuje podobnie jak kalarepka.
fajna rzecz na imprezę 🙂
Agatko, o imprezie akurat nie myślałam, ale oczywiście masz rację 🙂