Świeże warzywa z dipami czosnkowym i musztardowo-miodowym

Taka przekąska jest wspaniała, pod warunkiem, że macie dostęp do na prawdę świeżych warzyw, bez sztucznych dodatków. Teraz można kupić właśnie takie dojrzałe, pełne smaku i chrupiące warzywa 🙂 Ja je uwielbiam! Oczywiście możesz tu użyć dowolnych warzyw, które lubisz. Mnie zainspirował cudownie chrupiący i ślicznie biały kalafior, który smakował podobnie jak kalarepka.



Świeże warzywa z dipami czosnkowym i musztardowo-miodowym

  • kalafior
  • burak miodowy (jest delikatniejszy niż zwykły)
  • marchew

Dip jogurtowo-czosnkowy

  • pół szkl jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól

Dip musztardowo-miodowy

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki wody

[:Listonic]

Warzywa dokładnie umyj, marchewkę i buraka obierz i pokrój w słupki, kalafiora podziel na mniejsze cząstki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Składniki każdego dipu dokładnie wymieszaj.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

    1. Tastefully, właśnie chodzi o to, że tak 🙂 Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że można jeść surowego kalafiora. Wydawał mi się obrzydliwy w surowej postaci. Aż rok temu kupiłam kalafiora na moim ulubionym stoisku na targu w Warszawie. Nie pryskany, nie nawożony sztucznie. Był chrupiący i pachnący i… zamiast go ugotować, zjadłam całkiem sporo podczas dzielenia go na mniejsze części 🙂 Od tej pory jadam surowego kalafiora, ale tylko kupowanego na moim sprawdzonym stoisku. Jest chrupiący i lekko soczysty, smakuje podobnie jak kalarepka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.