Jest to bardzo sympatyczna zimowa przekąska. Pieczarki pieczone z masłem ziołowym są bardzo soczyste i aromatyczne. Autorem przepisu jest mój kulinarny idol, Jamie Oliver 🙂 Nie ma tu dokładnych proporcji, trzeba się kierować własnymi preferencjami. Jeśli zostanie Ci trochę masła ziołowego, możesz je podać do obiadu.
Steki z pieczarek
- listki z 4 gałązek tymianku – ja dałam łyżeczkę suszonego
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chili – ja dałam odrobinę pieprzu kajeńskiego
- kostka masła
- natka pietruszki
- suszone pomidory
- duże pieczarki
- chleb na zakwasie
- musztarda Dijon
- listki rukwi wodnej – nie miałam
Zmiksuj listki tymianku z posiekanym czosnkiem i chili. Dodaj masło pokrojone w kostkę i znów zmiksuj. Posiekaj natkę i suszone pomidory i wymieszaj ręcznie z masłem. Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Kapelusze ułóż – na blasze wyłożonej papierem do wypieków – odciętą nóżką do góry. Nałóż masło ziołowe do każdego kapelusza. Piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C. Chleb pokrój na kromki grubości 1 cm i posmaruj musztardą. Na to połóż listki rukwi i pieczarki. Dociśnij lekko i natychmiast podawaj.
Tagi: chleb, czosnek, musztarda, natka pietruszki, pieczarki, pieprz kajeński, pomidory suszone, tymianek
Zostaw komentarz