Jest to bardzo sympatyczna zimowa przekąska. Pieczarki pieczone z masłem ziołowym są bardzo soczyste i aromatyczne. Autorem przepisu jest mój kulinarny idol, Jamie Oliver 🙂 Nie ma tu dokładnych proporcji, trzeba się kierować własnymi preferencjami. Jeśli zostanie Ci trochę masła ziołowego, możesz je podać do obiadu.

Steki z pieczarek

Steki z pieczarek

  • listki z 4 gałązek tymianku – ja dałam łyżeczkę suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili – ja dałam odrobinę pieprzu kajeńskiego
  • kostka masła
  • natka pietruszki
  • suszone pomidory
  • duże pieczarki
  • chleb na zakwasie
  • musztarda Dijon
  • listki rukwi wodnej – nie miałam

Zmiksuj listki tymianku z posiekanym czosnkiem i chili. Dodaj masło pokrojone w kostkę i znów zmiksuj. Posiekaj natkę i suszone pomidory i wymieszaj ręcznie z masłem. Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Kapelusze ułóż – na blasze wyłożonej papierem do wypieków – odciętą nóżką do góry. Nałóż masło ziołowe do każdego kapelusza. Piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C. Chleb pokrój na kromki grubości 1 cm i posmaruj musztardą. Na to połóż listki rukwi i pieczarki. Dociśnij lekko i natychmiast podawaj.

Tagi: , , , , , , ,