Ten sos łączy w sobie to, co lubię: jest orzeźwiający i sycący jednocześnie. Do tego prosty do wykonania, z niewielkiej ilości składników. Mimo tej prostoty, smakuje wyśmienicie. Łatwo się od niego uzależnić, ale takie zdrowe uzależnienia są super 🙂
Z tej bazy łatwo otrzymacie sos guacamole, dodając sok z limonki, posiekany czosnek i rozgniatając całość widelcem.
Zajrzyjcie też do innych przepisów z awokado.
Inspirowałam się przepisem Ani.
Salsa z pomidorów i awokado
- awokado
- 2 pomidory – u mnie podłużne żółte
- pół małej cebuli
- sól, pieprz
- oliwa
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wyjmij miąższ za pomocą łyżki i pokrój w kostkę.
Pomidory zalej na minutę wrzątkiem, wylej wodę i wlej natychmiast zimną, aby przerwać proces gotowania w środku. Zdejmij skórkę z pomidorów, a miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie składniki salsy wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Tagi: awokado, cebula, dla zdrowia, oliwa, pomidory
Biała mozzarella do tego i bazylia i się rozpływam 🙂
O, tego jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację 🙂