Prosta salsa z awokado i pomidora, to szybki sposób na pyszną przekąskę. Wystarczy dodać trochę szczypiorku, cebuli lub czosnku i danie nabiera wyrazu, staje się pyszne! Można taką salsę podać w postaci warzyw pokrojonych w kostkę, wtedy będzie bardziej elegancko, lub po prostu rozgnieść składniki widelcem, powstanie wersja dla domowników, którą łatwo rozsmarować na pieczywie.
Salsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiem
[Porcja dla dwóch osób]
- dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- kilka gałązek szczypiorku
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka oliwy
- ew. sól i pieprz do smaku
Pomidory umyj i sparz, zalewając je na minutę wrzątkiem. Następnie przełóż je na minutę do zimnej wody, aby szybko zatrzymać proces gotowania. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.
Awokado przekrój wzdłuż na pół, omijając dużą pestkę. Usuń pestkę, a miąższ nakrój w kratkę. Wyjmij łyżką pokrojony miąższ, odrzucając pozostałą skórkę.
Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
Wszystkie składniki salsy włóż do miski i wymieszaj. Podawaj na przykład w towarzystwie chleba na zakwasie.
Uwaga. Surowe warzywa zawierają dużo naturalnych soli mineralnych i nie wymagają dodatku soli oraz pieprzu. Zachęcam Cię do przestawienia się na nie używanie soli do surowych potraw. Jeśli jednak odczuwasz potrzebę, to dopraw salsę do smaku.
Zobacz też:
Salsa z pomidorów i awokado z cebulką
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Sałatka z awokado, pomidora i sera feta
Szpinak z cieciorką, awokado i suszonymi pomidorami
Waflowe skorupki faszerowane awokado
Tagi: awokado, dla zdrowia, ocet jabłkowy, oliwa, pomidory, szczypiorek
Pięknie wygląda , na pewno smakuje
Dziękuję, Gosiu! 🙂