Prosta salsa z awokado i pomidora, to szybki sposób na pyszną przekąskę. Wystarczy dodać trochę szczypiorku, cebuli lub czosnku i danie nabiera wyrazu, staje się pyszne! Można taką salsę podać w postaci warzyw pokrojonych w kostkę, wtedy będzie bardziej elegancko, lub po prostu rozgnieść składniki widelcem, powstanie wersja dla domowników, którą łatwo rozsmarować na pieczywie.

Salsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiem

Salsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiem

[Porcja dla dwóch osób]
  • dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • kilka gałązek szczypiorku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka oliwy
  • ew. sól i pieprz do smaku

Pomidory umyj i sparz, zalewając je na minutę wrzątkiem. Następnie przełóż je na minutę do zimnej wody, aby szybko zatrzymać proces gotowania. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.

Awokado przekrój wzdłuż na pół, omijając dużą pestkę. Usuń pestkę, a miąższ nakrój w kratkę. Wyjmij łyżką pokrojony miąższ, odrzucając pozostałą skórkę.

Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.

Wszystkie składniki salsy włóż do miski i wymieszaj. Podawaj na przykład w towarzystwie chleba na zakwasie.

Uwaga. Surowe warzywa zawierają dużo naturalnych soli mineralnych i nie wymagają dodatku soli oraz pieprzu. Zachęcam Cię do przestawienia się na nie używanie soli do surowych potraw. Jeśli jednak odczuwasz potrzebę, to dopraw salsę do smaku.

Salsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiemSalsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiemSalsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiemSalsa z awokado i pomidora ze szczypiorkiem

Zobacz też:
Salsa z pomidorów i awokado Salsa z pomidorów i awokado z cebulką

Salsa z bobem i kaparami Salsa z bobem i kaparami

Chleb mieszany, na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Sałatka z awokado, pomidora i sera feta Sałatka z awokado, pomidora i sera feta

Szpinak z cieciorką, awokado i suszonymi pomidorami Szpinak z cieciorką, awokado i suszonymi pomidorami

Skorupki faszerowane awokado ze szczypiorkiem 00 Waflowe skorupki faszerowane awokado

 

Tagi: , , , , ,