Polubiłam się ostatnio z ciastem francuskim. Uwielbiam też tarty na domowym półfrancuskim spodzie, ale te rożki są znacznie szybsze do przygotowania. Tymczasem właśnie jest idealny moment na dania ze szparagami. Tym razem białe szparagi połączyłam z pieczarkami i serem kozim. Takie rożki są intensywne w smaku i nadają się zarówno na przekąskę na świeżym powietrzu jak i na obiad.

Rożki ze szparagami i pieczarkami

Rożki francuskie ze szparagami, pieczarkami i serem kozim

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • pęczek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera koziego
  • sól, pieprz
  • ew. jajko do posmarowania

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałą część łodygi, obierz pomijając główkę (zobacz film na końcu wpisu: jak przygotować szparagi). Przygotowane szparagi pokrój na niewielkie kawałki.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, szparagi i sól. Smaż na średnim ogniu aż warzywa lekko się zrumienią. Przełóż je do miski i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój w kostkę ser. Wymieszaj warzywa z serem, dopraw pieprzem.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środek każdego kwadratu nakładaj łyżkę farszu, złóż ciasto po przekątnej i sklej brzegi ciasta.

Rożki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli chcesz, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.

Rożki ze szparagami i pieczarkami 1

Rożki ze szparagami i pieczarkami 0

 

Tagi: , , ,