Polubiłam się ostatnio z ciastem francuskim. Uwielbiam też tarty na domowym półfrancuskim spodzie, ale te rożki są znacznie szybsze do przygotowania. Tymczasem właśnie jest idealny moment na dania ze szparagami. Tym razem białe szparagi połączyłam z pieczarkami i serem kozim. Takie rożki są intensywne w smaku i nadają się zarówno na przekąskę na świeżym powietrzu jak i na obiad.
Rożki francuskie ze szparagami, pieczarkami i serem kozim
- opakowanie 250 g ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- pęczek szparagów
- 2 łyżki oliwy
- 100 g sera koziego
- sól, pieprz
- ew. jajko do posmarowania
Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałą część łodygi, obierz pomijając główkę (zobacz film na końcu wpisu: jak przygotować szparagi). Przygotowane szparagi pokrój na niewielkie kawałki.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, szparagi i sól. Smaż na średnim ogniu aż warzywa lekko się zrumienią. Przełóż je do miski i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój w kostkę ser. Wymieszaj warzywa z serem, dopraw pieprzem.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środek każdego kwadratu nakładaj łyżkę farszu, złóż ciasto po przekątnej i sklej brzegi ciasta.
Rożki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Jeśli chcesz, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.
Tagi: ciasto francuskie, pieczarki, ser kozi, szparagi
Ja zielonych szparagów nie obieram, tylko białe …fajne te rożki, pysznie wyglądają:)
Jolu, ja obieram wszystkie, chyba że są bardzo młode.
Ile ja bym dała żeby umieć wypiekać takie rożki, wyglądają tak smakowicie że aż chciało by się polizać monitor. Jutro spróbuje takie różki zrobić na obiad aczkolwiek z moimi zdolnościami kulinarnymi to zabezpieczę się kupując chociaż pizze mrożonkę, bo jak to mi nie wyjdzie to mąż mnie zabije
Jolka, dobrze posklejaj brzegi ciasta i wyjdą na pewno świetne. A nawet jeśli trochę się porozklejają, to na smaku na pewno nie stracą 😉
nigdy nie robiłam ciasta francuskiego, czy za pierwszym razem trudno się je robi? Wygląda apetycznie ale nie wiem czy się za to zabierać jak nie mam wprawy;(
Bożena, jeśli pytasz o wykonanie ciasta francuskiego w domu, to ja tego nigdy nie robiłam – zbyt dużo czasu zajmuje jego wykonanie. A jeśli chodzi o wykonanie rożków z gotowego ciasta francuskiego, kupionego w sklepie, to jest to bardzo łatwe zadanie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na dokładne sklejenie brzegów, bo mają tendencję do odklejania się.
MMmm pychotka, dzięki za ten świetny przepis, całkiem mi wyszły i bardzo smaczne.