Nawet jeśli tak jak ja nie przepadasz za aromatem surowego selera, zaryzykuj! Po usmażeniu staje się słodkawy i ten smak jest bardzo wciągający. Przyrządzałam takiego selera już kilka razy i zawsze zjadałam prosto z garnka. Wyjątek zrobiłam jedynie na potrzeby wykonania zdjęć do tego wpisu. Zainspirował mnie Jamie Oliver – nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni.

Pyszny seler smażony

Pyszny seler smażony

 

Pyszny seler smażony

  • seler
  • 5-6 łyżek oliwy
  • garść świeżego lub 2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3-4 łyżki wody lub bulionu

Selera obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Rondel o grubym dnie postaw na dużym ogniu. Wlej oliwę, wrzuć seler, tymianek, posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu. Smaż mieszając przez 5 minut. Potem zmniejsz ogień, dodaj bulion, przykryj i duś przez 25 minut. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj w takiej postaci lub rozgnieć widelcem lub zmiksuj.

Pyszny seler smażony 1Pyszny seler smażony 2Pyszny seler smażony 3

 

Tagi: , , ,