Od początku sezonu dyniowego gotuję co tydzień zupę z dyni. Ostatnio poczułam potrzebę zmiany i mleko i gałkę muszkatołową zamieniłam na paprykę i cebulę. Zupa wyszła pyszna i zupełnie inna niż poprzednia, która w smaku była aksamitna. Jeśli chcesz się rozgrzać to zafunduj sobie taką zupę.

Podobne przepisy: Zupa z dyni, Zupa z dyni z marchewką, mlekiem kokosowym i curry.
Przy okazji gotowania dyni możesz zrobić: Muffinki czekoladowe z dynią lub Placuszki z pure z dyni.

Pikantna zupa z dyni

Pikantna zupa z dyni

  • ok. pół kg dyni bez skórki i pestek
  • 1/3 strąka czerwonej papryki
  • pół średniej cebuli
  • łyżka oliwy
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • odrobina pieprzu kajeńskiego (na czubek noża)
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżka soku z limonki lub cytryny

Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i paprykę i smaż na średnim ogniu, mieszając aż cebula się zeszkli. Dodaj dynię obraną i pokrojoną w grubą kostkę, dolej wodę do wysokości 3/4 dyni w garnku. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Pozostaw zupę na kilka minut do przestygnięcia i ostrożnie zmiksuj na pure (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Możesz to zrobić tłuczkiem do ziemniaków. Wtedy zupa nie będzie gładka, ale będzie miała bardziej swojski charakter. Na talerzu polej zupę kilkoma kroplami oliwy i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi: , , , , ,