Pieczone małże nowozelandzkie to prosta i elegancka przekąska. Ich muszle mają piękny zielny kolor. Wystarczy dołożyć kilka warzywnych składników, aby wyczarować kolorowe, delikatne i pięknie wyglądające danie. U nas były to kolorowe papryki, czosnek, por i natka pietruszki. Jadłam już małże gotowane w winie, a tym razem wypróbowałam małże pieczone. Też bardzo ciekawe, choć może odrobinę mniej delikatne. Jednak niezmiennie pyszne!

Polecamy wino Polecamy wino: Do małży polecamy nie za mocno beczkowe Sauvignon Blanc.

Pieczone małże nowozelandzkie

Pieczone małże nowozelandzkie

  • 9-10 małży nowozelandzkich
  • ćwierć żółtej papryki
  • ćwierć papryczki chili
  • kilka cm pora – jasnozielonej części
  • ząbek czosnku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Małże rozłóż w naczyniu żaroodpornym i poczekaj kilkanaście minut aż się rozmrożą.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryki i pora posiekaj drobno. Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj.

W misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz małży). Na każdą małżę nakładaj łyżeczkę warzyw z oliwą.

Małże przykryj folią aluminiową i piecz w 220°C przez 15 minut.

Pieczone małże nowozelandzkiePieczone małże nowozelandzkie

Tagi: , , , , ,