Taki pasztet ma delikatną konsystencję i zdecydowany smak. Aromat grzybów suszonych dominuje, ale czuć też wyraźnie orzechy. Jest po prostu pyszny!

Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów

[porcja na 3 kokilki do zapiekania o średnicy 10 cm; do formy pasztetowej trzeba użyć 5 razy więcej każdego składnika]

  • 30 g suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • pół kajzerki
  • pół łyżki pietruszki
  • pół łyżki koperku
  • pół łyżki orzechów laskowych + jeszcze kilka do wysypania foremek
  • 20 g masła
  • jajko
  • 1/5 szkl śmietany (40 ml)

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryć grzyby. Pozostaw na noc. Wyjmij i odsącz grzyby, a w wywarze namocz bułkę. Do garnuszka włóż masło, posiekaną cebulę i pokrojone grzyby. Smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli a grzyby lekko zrumienią. Dodaj odciśniętą bułkę i jeszcze chwilę smaż. Następnie przełóż wszystko do miski, dodaj orzechy, koperek, pietruszkę, sól, pieprz, surowe żółtko i śmietanę. Wyrób masę, dodaj ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy (lub kokilek) wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Przykryj szczelnie formą aluminiową i ustaw w głębszej formie, z wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez godzinę. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Pasztet z suszonych grzybów

Tagi: , , , , , , ,